lördag 23 december 2017

Distans och balans

Det var ord jag lärde mig vara viktiga ganska tidigt när jag snöade in i byggarvärlden, fitnessbranchen och allt vad man kan kalla det. Det var nog i B&K sportsmagasine (nuvarande Body) jag läste det första gången. Det var ett reportage med Johan Oldenmark där han poängterade detta. Det lät vettigt och jag tog till mig av de orden.

Nu är jag den första att erkänna att jag inte alltid efterlevt detta utan snöat in lite väl mycket mellan varven. Under en ganska lång tid mellan mitt förra förhållande och mitt nuvarande såg min vardag ut enligt följande. Arbeta - träna - sova och sen började det om. Å gud nåde den eller det som gjorde att min dagsplanering förstördes. Det levnadssättet fungerade rent praktiskt av den enkla anledningen att jag bara hade mig själv att ta hänsyn till. Med det sagt så tycker jag inte att det var en särskilt sund eller socialt berikande tillvaro.

Lyckligtvis stormade min fru Sandra in i mitt liv och vände upp och ned på allting. Jag hade så klart väldigt svårt med många saker i början. Tänk er själva att ha levt på ett särskilt sätt i nästan 10 år med invanda beteneden och rutiner. Men eftersom att jag tack och lov tyckte att vårat gemensamma liv var viktigare än mina maniska beteenden ändrade jag på mig. Ja, människan är faktiskt anpassningsbar om viljan finns.

Jag lyckades genomföra en lyckad tävlingssatsning (mycket bättre än min första) trots dessa ändringar i tillvaron. Mycket tack Sandra då hon stöttade min satsning men samtidigt såg till att jag gjorde och tänkte på andra saker emellanåt.

Det gick lite tid och sen damp nästa stora förändring ned. Jag blev pappa och där kan vi prata om att livet verkligen vändes upp och ned. Innan födseln matas man med solskenshistorier om hur fantastiskt det är att bli föräldrar. Missförstå mig rätt nu, det är helt fantastiskt och det finns inget jag älskar mer än min dotter. Men har man lite otur så kan det som vi fick erfara bli en väldigt tuff första tid. förlossningsdepression, kolik och ett allmänt besvärligt halvår var våran start på föräldraskapet. Det var okryddat den tuffaste tiden i mitt liv. Nu är det där över sedan länge och vi har världens finaste, goaste och bästa dottern i världen. Mitt och Sandras förhållande är lika bra som det någonsin varit trots tuffa perioder. Nog om det nu men som ni ser har mitt liv förändrats väldigt mycket på bara några år.Nu är jag åter igen inne i en tävlingssatsning och givetvis blir jag lite mer insnöad och självisk. Men jag har mina två favorittjejer som ser till att jag inte spårar ur. Jag skulle dessutom helt ärligt inte tillåta min hobby påverka dom negativt. Då lägger jag av istället.Vad vill jag säga med allt det här då. Jo, den där Oldenmark är en klok man. Vill man ha ett härligt och berikat liv måste det finnas distans och balans. Vill man bli bra på något måste man så klart lägga ned mycket tid och energi. Vill man bli bäst på något måste man i de allra flesta fall nog bli ganska manisk. Men då måste man fråga sig och det verkligen är värt det.
I mitt fall vill jag bli så bra jag kan men inte på bekostnad av mina nära och kära eller de saker som jag uppskattar i livet. Till exempel så dricker jag mer än gärna lite vin, nån öl eller whisky emellanåt när jag inte kör någon tävlingssatsning utan att det ska vara något konstigt. 

Nu lackar det ordentligt mot jul och då passar det väl utmärkt att lägga in lite extra distans. Kanske jag till och med ska smaka lite på julbordet.

Jag önskar alla en riktigt god jul!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar